Koh Chang

Dyka och Snorkla

Områdena kring Koh Chang erbjuder fantastiska snorkel- och dykvatten vilket gör att många åker hit för att uppleva växt- och djurlivet under ytan. Även om många uppskattar snorkling så krävs det att man kommer ner på djupet för att man ska kunna uppleva korallreven till fullo. Dessa hittas mellan 3-25meter under vattenytan. Med tanke på att sikten inte sällan är upp till 30 meter går det alltså att njuta av korallerna även för de som snorklar. Den bästa perioden att njuta av undervattenslivet är oktober till april.

Var?

Det finns ett stort antal bra ställen för dykning omkring de småöar som finns vid Koh Chang, däribland Koh Man Nok och Him Sam Sao. Vid djupare dykningar kan Hin Raap och Hin Luk Bat rekommenderas. En rekommendation är att hålla sig till den västra eller södra delen av ön då dykning är bättre här.

Många anser att Hin Luk Bat har ett av de bästa korallreven i området och här finns även ett mindre tunnelsystem som är lätta att simma genom.

Är det vrak man vill dyka kring finns två platser att välja mellan. Koh Chang Wreck är ett krigsfartyg som sänktes 1941 och som ligger på 15 meters djup Salakphet Bay.

Det andra stället är Pak En Wreck som är ett skepp som förliste 1996 och som idag ligger på 35 meters djup vid mellan Koh Chang och Koh Samet.

Dykkurs

Att hitta företag som erbjuder dykkurser är aldrig några problem. Men man bör i förhand fundera över vad man vill lära sig och vad målet med dykningen är. Det är ju stor skillnad på att dyka för nöjes skull mot att gå en kurs för att ta certifikat.

De som bara vill prova på dykning kan räkna med ett pris på 2000-2500 Baht medan de mer avancerade kurserna kostar 4000-12.000 Baht. Det finns även en hel del påbyggnadskurser för de som redan tagit sitt certifikat.

De som kommer från Sverige uppskattar ofta att gå på en skandinavisk dykskola. Lär dig dyka med hjälp av skandinaviska dykinstruktörer och känn dig tryggare under hela utbildningen. Företaget heter Scandinavian Chang Diving Center.

Snorkling

En del nöjer sig med att snorkla vid stränderna på Koh Chang men för en betydligt bättre snorkelupplevelse rekommenderas besök på de närliggande öarna som bjuder på fantastiskt vackert korallrev.  Flera dykklubbar, och andra arrangörer, anordnar dagligen snorklingsutflykter där man kan följa med oavsett erfarenhet av snorkling. Samtidigt finns flera utflykter där man bör ha en hel del erfarenhet för att följa med. Jämför de olika turerna och hör med arrangörerna vad som förväntas gällande förkunskap. En enklare snorkeltur kostar kring 1000 Baht och då brukar både mat och lån av snorkel ingå.